Zoeken
  • Bloker Naked Bike

Leasefiets en belasting, wie betaalt de rekening?

Pieter van der Straaten – fiscalist en eigenaar van Bloker Naked Bike – gelooft niet in de leasefiets-regeling zoals die op 1 januari 2020 werd ontvouwen. Om de werknemer op de fiets naar het werk te laten gaan, moet volgens hem de werkgever financieel worden overtuigd en is er meer nodig dan een belastingprikkel voor de werknemer.Vanaf 1 januari 2020 zou – met 7% bijtelling bij het belastbaar inkomen van de waarde van de fiets – alles gemakkelijker en aantrekkelijker worden voor de fietsende werknemer. ‘Voor nog geen tientje per maand lease je een fiets, e-bike of speed pedelec via je werkgever’ lezen werknemers, waarna ze zich richten tot fietsenwinkels met het verzoek om meer informatie. Maar hoe aantrekkelijk is de leasefiets nu écht voor de werkgever en voor de werknemer? Uit het navolgende zal blijken dat het vooral veel gecijfer oplevert, waarbij de belangen van werkgever en werknemer net persé dezelfde zijn.

Ook gezondheid, milieu en imago tellen

Het leven is natuurlijk meer dan belasting en geld. Voor de werkgever zijn er ook niet-financiële overwegingen voor het investeren in leasefietsen voor medewerkers. Denk aan de gezondheid van de werknemer, het milieu en de naam van het bedrijf. De leasefiets is de fiets die je medewerker blij, fit en uit de file houdt.

De nieuwe 7%-regeling is er voor de werknemer, niet voor de werkgever. Die krijgt de maandelijkse leasekosten plus niet-verrekenbare BTW boven 130 euro voor zijn kiezen. Al in het eerste leasejaar van een e-bike zit de BTW al boven de norm: een elektrische fiets van 80 euro per maand kost ‘doet’ in het eerste leasejaar al dik 200 euro BTW.


Reiskosten-vergoedende werkgevers zijn terughoudend

Die werkgevers die nu 19 eurocent per kilometer reiskostenvergoeding aan de werknemer geven, zullen in de meeste gevallen deze werknemer niet ook nog een fiets van de zaak geven. Ze laten de werknemer kiezen tussen een fiets of de vergoeding. Voor werkgevers die nu geen reiskostenvergoeding geven, is de vraag of men wel bereid is om de extra kosten van een fiets op zich te nemen.


Hoe aantrekkelijk is de fietsleaseregeling bij 5 km woonwerk?

Voor werknemers met weinig woonwerk-kilometers is het fietsplan dan aantrekkelijker dan de relatief lage reiskostenvergoeding. Een rekensom laat het zien: een werknemer met 5 woonwerk-kilometers ontvangt een vergoeding van 433 euro per jaar. Wanneer hij/zij die opgeeft voor een elektrische fiets ter waarde van 2.000 euro, betaalt hij jaarlijks een bedrag van circa 70 euro aan inkomstenbelasting bij een tarief van 49,5% en 52 euro bij een tarief van 37,35%.


En bij 15 km woonwerk?

En wat als je meer kilometers maakt? Hoe interessant is de regeling dan? Een tweede rekensom. Bij 15 kilometer woonwerk is de nettovergoeding 1.200 euro per jaar. De werknemer is minder snel geneigd om dát bedrag op te geven voor een fiets en ook nog inkomstenbelasting over de 7% van de waarde van de fiets te betalen. Voor € 1.200 kan de werknemer zelf een fiets leasen of kopen en ook nog geld overhouden. Daar komt bij dat deze werknemers minder snel deze grotere afstand op de fiets zullen afleggen, terwijl de belasting 7% is als niet naar het werk wordt gefietst en de auto wordt gepakt.


Belangen werkgever tegengesteld aan die van werknemer

De belangen van de werkgever zijn totaal anders die van de werknemer. Als calculerende werknemers kiezen voor een fiets die meer waard is dan hun

reiskostenvergoeding, zal dat de werkgever meer kosten dan de verstrekte vergoeding. Er gaan dan niet meer werknemers op de fiets naar hun werk dankzij de nieuwe fiscale regeling. Het verbaast dan ook niet dat het blad Tweewieler concludeert dat het nieuwe belastingregime voor fietslease veel vragen oproept, maar weinig orders oplevert.


Overheid moet werkgever fiscaal ondersteunen

De werkgever moet fiscaal worden geholpen om dingen te veranderen. Om te beginnen zou het helpen als de overheid de verrekening van de BTW niet meer beperkt tot 130 euro. Maar waarschijnlijk is meer nodig om de werkgever overstag te laten gaan. De overheid moet voor de investeringen in fietsen eens graaien in haar fiscale trukendoos met daarin tools als de Milieu Investeringsaftrek (36%) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Het is duidelijk. Om de werknemer op de fiets naar het werk te laten gaan, moet werkgever financieel worden overtuigd en is een belastingprikkel voor de werknemer niet zaligmakend.

188 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Mental Health

On both sides of the channel initiatives to improve public health by encouraging cycling are taking off.  At the same these initiatives will improve the environment and -  in corona times - help with