Zoeken
  • joannefowlie

Wil je de klimaatverandering bestrijden? Ruil je auto in voor een fiets

Een nieuw rapport waarschuwt dat we onze CO2-voetafdruk moeten verkleinen voordat het te laat is. Hier is hoe fiets woon-werkverkeer kan helpen.


Je bent waarschijnlijk goed op de hoogte van de vele gezondheidsvoordelen van fietsen. Maar de impact op de planeet kan het leven beter en veiliger maken voor alle mensen, niet alleen voor mensen die streven naar een gezondere levensstijl.


Dat is volgens een nieuw rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN. De wetenschappers van het panel hebben vastgesteld dat als de mondiale temperatuur tegen 2030 met 1,5 ° C of meer stijgt, het wereldwijde risico op gebeurtenissen zoals extreme droogte, bosbranden en overstromingen exponentieel zal toenemen.


Het slechte nieuws: als er geen wijzigingen worden aangebracht, kan de temperatuur oplopen tot wel 3 ° C - het dubbele van het percentage dat volgens wetenschappers al catastrofaal zou zijn. Maar iedereen, van overheden en grote bedrijven tot particulieren, kan stappen ondernemen om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Het IPCC stelde manieren voor om onze CO2-voetafdruk te verkleinen - en fietsen voor transport is daar een van.


Er is veel bestaand bewijs dat het vervangen van autoritten door fietstochten het milieu ten goede zou komen. Een studie uit 2015 van het Instituut voor Transport- en Ontwikkelingsbeleid concludeerde dat een dramatische toename (ongeveer 20 procent) van het fietsen wereldwijd "de koolstofdioxide-uitstoot van stedelijk passagiersvervoer in 2050 met bijna 11 procent zou kunnen verminderen."

"Een ding dat kan worden gedaan, is steden die een volledig straatbeleid plannen en implementeren - dingen zoals het financieren van infrastructuren, het bouwen van beschermde fietspaden en het praten met burgers over wat hen veilig zou doen voelen," vertelde Whitaker aan Bicycling. Door fietspaden en andere infrastructuur te gebruiken om buurten beter met scholen, kantoren en winkelcentra te verbinden, zei ze, zouden steden en dorpen meer mensen kunnen aanmoedigen om in plaats daarvan hun auto en fiets te dumpen.

Fietspaden in Amsterdam

Landen kunnen ook een rol spelen, niet alleen door fietspaden en fietsparkeren te financieren, maar ook door steden en dorpen toe te staan regels te wijzigen, zoals het verlagen van snelheidslimieten, om de wegen veiliger te maken voor fietsers.

22 keer bekeken0 reacties